Holmen i Ulvik malt av Catharine Hermine Kølle. Her bodde familien Kølle fra 1807
Fotograf
Svein Skare
Eigar
Universitetsmuseet i Bergen
Lisens
CC BY-SA

Catharine Hermine Kølles observasjoner

Med solide beksømsko, vandrestav og pistol i sekken vandret Catharine Hermine Kølle (1788-1859) ut i verden og inn i historien, oppsiktsvekkende i sin samtid som enslig reisende kvinne, en barrierebrytende individualist i en tid da dette ellers var forbeholdt menn. Hun dokumenterte sitt liv og sine reiser gjennom 250 akvareller og 1850 sider tekst, upublisert i hennes egen levetid. 

Catharine bodde på gården Holmen i Ulvik fra 1807, sammen med faren Christian og sine to yngre søstre Helene og Ambrosia. Etter farens død i 1814 bodde de tre ugifte søstrene sammen på Holmen resten av livet. Folkeminnesamleren Thrond Sjursen Haukanes fra nabobygda Granvin karakteriserte henne som «eit av desse skarpe, sterke Kvennfolk, som likso er fødde til at raada der dei kjem». I perioden fra 1826 til 1858 gjennomførte Catharine Kølle minst 15 lange reiser og vandringer i inn- og utland – bl.a. til Italia i 1841 og 1858. Det som startet som livsnødvendige fotvandringer – av helbredsgrunner – ble trolig etter hvert en livsnødvendighet også av andre grunner, et rastløst behov for nye opplevelser, som en motsats til hverdagslivet på Holmen. På spørsmål i 1835 om hvorfor hun var ute på vandring, svarte hun: «Jeg er paa flugt, paa fart over fjeldet». Det nærmest gåtefullt poetiske svaret er fascinerende i all sin tvetydighet, og sier kanskje like mye om hennes eget liv og personlighet.

Image
Utsyn over Ulvik med Holmen i det fjerne og gamle Ulvik kirke i nedre kant av bilde
Fotograf
Svein Skare
Eigar
Universitetsmuseet i Bergen
Lisens
CC BY-SA

Med høyt utviklet sans for finpenslete detaljer dokumenterte Catharine Kølle landskap og bygninger i Hardanger og fra reisene i Sør-Norge og i utlandet. Materiale etter Catharine Kølle ble gitt til Bergens museum av hennes arvinger. Ved Universitetsmuseet er det bevart over 200 akvareller og ved Universitetsbiblioteket finnes en reisejournal på over 400 sider, en stor samling reisedagbøker, brev, skisser, håndtegnede kart, reisepass, meteorologiske observasjoner og avskrifter. 

I prospektsjangeren, som Catharines bilder tilhører, var konvensjonene strenge og sterke, motivet skulle fremstilles objektivt registrerende – uten forstyrrende subjektive følelser og tolkninger. Bildene inneholdt ofte faste elementer og staffasjefigurer, som til en viss grad også finnes i Catharine Kølles bilder. 

 

 

 

 

Image
I et utsnitt av bilde fra Holmen  ser vi de tre "Holmajomfruene" Helene, Ambrosia  og Catharine med sin karakteristiske svarte hatt.

Men når man zoomer seg inn i Catharines bilder dukker det opp «skjulte» detaljer og elementer som blir mer enn bare staffasje og sjablonger, med leken pensel har hun skapt små miniatyrer som skaper liv og personlighet i bildene – hunder og hester i bevegelse, mennesker i arbeidssituasjoner eller på reise, i vogner og båter – i tillegg til de allestedsnærværende fugleflokkene. 

Bygningsdetaljer trer tydelig frem for oss, skifertak, kledning, korrekt plassert bygningsmasse i gårdstun – detaljer som gjør at bildene i tillegg får stor verdi som kulturhistorisk kildemateriale. På mikronivå skaper Catharine et subjektivt og personlig uttrykk i en ellers stram og konvensjonsbundet sjanger. 

Forkjærligheten for detaljer finnes også i tekstmaterialet, i lister over regnskap og utgifter, i værobservasjonene, de detaljerte kartskissene og skissetegningene, og i de nitide notatene av faktiske observasjoner og mer subjektive inntrykk. Hennes nøkterne, men og personlige betraktinger, kommer eksempelvis godt fram da hun passerte Borgund stavkirke på veg over Filefjell 29. juni 1835: 

Mandagen d: 29 oversteg jeg Vindhella, ikke uden at beundre den menneskelige Magt og Dristighed, der vover at beseyre Naturen ved at adskille de haardeste Fjeld og bane sig Vej derigjennem. Videre gik jeg over Filefjell og kom om Aftenen til Nystuen i Valdres. Et lidet stykke ovenfor Vindhella ligger Borgunds Kirke, en oldgotisk bygning, med flere Höyder, mangfoldige Udbøyninger og to Taarne. Noget ovenfor Kirken bliver Dalen videre, saa Elven danner et smalt og langt Vand, der strækker sig til Gaarden Berge.

Image
Catharines skisse av Borgund stavkirke
Fotograf
Svein Skare
Eigar
Universitetsmuseet i Bergen
Lisens
CC BY-SA

Catharine Hermine Kølle var en usedvanlig kvinne som har gitt ettertiden en rik kulturhistorisk gave. Gjennom hennes detaljerte akvareller og beskrivende tekster får vi et interessant innsyn til en tapt tid.

 

Materiale etter Catharine Hermine Kølle er nå digitalisert og gjort tilgengelig på marcus.uib.no og  digitaltmuseum.no