Hummarfiske har vore ei lita, men stabil næring på sørvestkysten av Noreg sidan 1600-talet. På 1800-talet kom engelskmenn med brunnbåtar for å kjøpa hummar frå vestlandskysten. Fisket har gitt god avkasting, sjølv om ein lenge har vore uroleg for overutnytting av bestanden. Tidlegare fanst det fleire hummarparkar langs kysten enn i dag. Dei vart bygde for å ta vare på levande hummar til dei tidene på året då etterspurnad og pris var høgast.På Kvitsøy, Sotra og Askøy ogi Fitjar har parkar vore drivne i nyare tid, og nokre få av dei er framleis i drift. Hummaren er var for temperaturskifte, så dei mest avanserte parkane vart lagde under tak for å kunna halda ein rimeleg jamn temperatur kring +15 °C.
Hummar blir stadig meir sjeldan kost. For sterk hausting gjennom mange år har ført til at bestanden er på eit lågt nivå. I dag er det ikkje lov å ta opp hummar som er mindre enn 25 cm lang. Ein slik hummar er gjerne 8–10 år gammal. I Hordaland er fangsttida avgrensa til oktober, november og desember.